21 nov. 2011

Att skriva en bok

Att göra en egen bok har också varit en arbetsuppgift i projektet skolan förr och nu. Boken skulle ha ett namn i stil med "Pelles skoldag". Eleverna skulle berätta hur en vanlig skoldag ser ut i i den tid vi lever i nu. Eleverna började med att göra en planering över sitt arbete. Arbetet planerades för hand på ett stort papper. De skrev korta kommentarer och ritade några bilder för att de skulle veta vad de behövde göra för att bli klara med böckerna.
Då planeringen var klar började själva fotograferandet. Eleverna fotograferade sina skogsväsen i skolan på olika ställen. En lektion var vi ute på gården, där eleverna flitigt fotograferade olika scener som föreställde skolvägen, raster eller gymnastiklektioner.
Då alla fotografier var klara var det dags att börja skriva boken. Det gick mycket enkelt att skriva  eftersom eleverna hade gjort en grundlig planering om vad boken skulle handla om. Att sätta in bilderna i böckerna var mycket enkelt. Jag behövde inte visa det många gånger så kunde eleverna det.
Slutligen var böckerna klara. De redovisades i form av ett bildspel där vi lagt in bilderna som fanns i böckerna. På så sätt kunde eleverna sedan berätta fritt om sina böcker utan att läsa upp dem för resten av klassen. Presentationerna blev mycket lyckade och eleverna lyssnade ivrigt på sina klasskamraters berättelser.
Det har varit en mycket intressant, utmanande och lärorik uppgift både för läraren och för eleverna. Slutresultatet var verkligen lyckat så jag ser framemot att få göra liknande arbetsuppgifter med eleverna i framtiden igen.

Inga kommentarer: