15 jan. 2012

Vi besöker olika planeter i rymden

Gott Nytt År till alla!

Skolarbetet har nu kommit igång efter jullovet och så har även arbetet med temat rymden. Före julen bekantade vi oss med rymden genom att läsa böcker om rymden och lyssna till fakta om rymden som fröken har berättat. Vi har även sett på bilder i böcker och på internet. Eleverna har fått bekanta sig med bland annat olika planeter.
Efter all information var det dags för eleverna att göra egna faktarutor om påhittade planeter. Planeterna Filipin, Neptrunus, Casaja, Sushi, Hej och många andra började ta form ganska snabbt.

Planeterna var platser som bestod av en hel del godis till platser där man inte kunde landa. I faktarutorna har vi också fått läsa om planeter som har speciella former och som kan äta upp dig. Någon planet krockar varje år med en annan planet. Planeterna var många och alla var speciella på sitt sätt.



Då faktarutorna är klara är det nu dags att börja planera en berättelse som utspelar sig på planeten. Eleverna börjar med att göra en skrivplanering. Där planerar de vem berättelsen handlar om, hurdan den personen är, vad som händer personen, vilka problem personen stöter på, hur personen löser problemen osv. Planeringen skrivs ner på datorn.

Eleverna har även börjat göra triaramar. En triaram är en bild som finns inne i en triangel. Bilden ska föreställa något ur berättelsen eller visa hur det ser ut på planeten. 

Triaramarna börjar ta form

I en av klasserna har vi lite experimenterat med en tablet, som jultomten hämtat till skolan. Med tableten får eleverna fotografera sina färdiga triaramar, redigera bilderna och lägga in dem på bloggen. Några bilder dyker säkert upp under inkommande vecka!




Nu är det bara att arbeta vidare och låta fantasin flöda. Eleverna har idag börjat planera skrivarbetet och det fanns sannerligen många spännande idéer.

Inga kommentarer: