19 jan. 2012

Flextid i skolan



Eleverna är mästare på att anpassa sig. Hela deras skoldag går ut på att åka från en händelse till en annan. Åka, det har några elever fått göra idag. Vi startade vårt rymdskepp och åkte på en rymdfärd. Vi var inne i svarta hål och såg planeterna susa förbi utanför vår rymdraket. Efter rymdfärden tog vi oss en närmare titt på planeterna i vårt solsystem. Det viktigaste för eleverna var att få veta om en planet var varm eller kall och hur länge det tog för de olika planeterna att snurra runt solen. Många hade klara favoritplaneter och glädjerop hördes: "Jess, nu kommer Merkurius!" Namnet på Uranus 30 månar skulle vi läsa upp, det var viktigt. Sedan var det dags att fundera över hur "något faktiskt, på riktigt, kan vara oändligt". Mitt i det samtalet slungades vi ut ur rymdraketen för att med raska fötter rusa till matsalen. På planeten Jorden var det tid för lunch.



Efter rasten tog vi fram vårt pysselförråd. Det var dags att bygga en egen rymdraket. Med lim och papper förvandlades mjölkburkarna till rymdraketer. Storslagna planer fick en början: " Min raket kan utforska svarta hål". "Min raket kan träffas av asteroider utan att få en skråma". "Astronauten behöver en stege, den kan jag bygga av sugrör". Alla arbetade flitigt med att få sin rymdraket i flygskick. Då ringde skolklockan och det var dags att gå hem. I snabb takt skulle det städas. Besvika röster frågade" Vad händer med min rymdraket? När får jag göra den färdig?"



DÅ önskar man som lärare att man kunde svara: "Sitt ner bara, jobba i lugn och ro! Ni kan gå sedan då ni är färdiga". Samma kunde vi ha gjort med lunchen. Vi äter sedan då vi är färdiga. Eller med rasten. Vi går ut och leker en lång stund, när vi är färdiga för det.



Att åka från en händelse till en annan är något som eleverna är vana vid. Men man kan fråga sig hur deras fantasi, kreativitet, tålamod, glädje och inlärning skulle utvecklas om de skulle få åka färdigt mellan skoldagens olika händelser. Med längre arbetspass och längre raster skulle skoldagen kanske innehålla färre avbrott och flera startklara rymdraketer.

Inga kommentarer: