Vi har i några veckors tid haft ett övergångsskede mellan de två olika temana Skolan förr och nu -> Rymden. Vi har avslutat gammalt, plockat undan, planerat nytt, samlat idéer och material. Nu kan vi äntligen köra igång med vårt rymdtema!
I detta tema kommer vi att integrera ämnena modersmål och litteratur, miljö- och naturkunskap, bildkonst samt delvis matematik (astronomi, tiden) och gymnastik. Temat är stort och eftersom jullovet är på kommande fortsätter vi med rymdprojektet även efter årsskiftet.
Eleverna har fått både rita och berätta vilka associationer de får av ordet "Rymden".
Eleverna kommer att få skriva egna dikter som innehåller en del av deras rymdord. Vem vet, kanske vi även httar på en klurig diktamenstext av orden...
I klassen ville vi ha en egen stjärnhimmel. Eleverna fick kladda på riktigt ordentligt med blå täckfärg på stora (A1) papper. Stjärnor ritades, klipptes och limmades. Perfekt som grupparbete! Stjärnhimlen pryder snart fondväggen i klassens läshörna.
Vi har en hel del idéer som vi vill förverkliga inom detta tema - mer om det imorgon!
3 kommentarer:
Inspirerande med rymdtema! För oss föräldrar innebär det mer svårbesvarade frågor än vanligt vid middagsbordet. "Finns det områden i rymden som inte hör till någon galax", vad den senaste. Vi var inte helt säkra på vad vi skulle svara faktiskt... :)
Ojdå, vilken fråga! Måste kolla med vår granne som är ma-fy-lärare, kanske han vet svaret. Har själv faktiskt inte heller ett säkert svar...
Nå ja, nu har jag ett svar. :)
Kollade med grannen, hans svar var "ja, men de stjärnorna är jätte långt borta."
Forskade lite på nätet och det visade sig att sk. intergalaktiska stjärnor, stjärnor som inte hör till någon galax, hittades av Hubble-teleskopet på 1990-talet. Hittills har man hittat över 600 sådana stjärnor.
Tackar för en bra fråga, intressant att lära sig nytt!
Skicka en kommentar