30 nov. 2011

Tema Rymden

Vi har i några veckors tid haft ett övergångsskede mellan de två olika temana Skolan förr och nu -> Rymden. Vi har avslutat gammalt, plockat undan, planerat nytt, samlat idéer och material. Nu kan vi äntligen köra igång med vårt rymdtema!

I detta tema kommer vi att integrera ämnena modersmål och litteratur, miljö- och naturkunskap, bildkonst samt delvis matematik (astronomi, tiden) och gymnastik. Temat är stort och eftersom jullovet är på kommande fortsätter vi med rymdprojektet även efter årsskiftet.

Eleverna har fått både rita och berätta vilka associationer de får av ordet "Rymden".




Eleverna kommer att få skriva egna dikter som innehåller en del av deras rymdord. Vem vet, kanske vi även httar på en klurig diktamenstext av orden...



I klassen ville vi ha en egen stjärnhimmel. Eleverna fick kladda på riktigt ordentligt med blå täckfärg på stora (A1) papper. Stjärnor ritades, klipptes och limmades. Perfekt som grupparbete! Stjärnhimlen pryder snart fondväggen i klassens läshörna.

Vi har en hel del idéer som vi vill förverkliga inom detta tema - mer om det imorgon!

21 nov. 2011

Att skriva en bok

Att göra en egen bok har också varit en arbetsuppgift i projektet skolan förr och nu. Boken skulle ha ett namn i stil med "Pelles skoldag". Eleverna skulle berätta hur en vanlig skoldag ser ut i i den tid vi lever i nu. Eleverna började med att göra en planering över sitt arbete. Arbetet planerades för hand på ett stort papper. De skrev korta kommentarer och ritade några bilder för att de skulle veta vad de behövde göra för att bli klara med böckerna.
Då planeringen var klar började själva fotograferandet. Eleverna fotograferade sina skogsväsen i skolan på olika ställen. En lektion var vi ute på gården, där eleverna flitigt fotograferade olika scener som föreställde skolvägen, raster eller gymnastiklektioner.
Då alla fotografier var klara var det dags att börja skriva boken. Det gick mycket enkelt att skriva  eftersom eleverna hade gjort en grundlig planering om vad boken skulle handla om. Att sätta in bilderna i böckerna var mycket enkelt. Jag behövde inte visa det många gånger så kunde eleverna det.
Slutligen var böckerna klara. De redovisades i form av ett bildspel där vi lagt in bilderna som fanns i böckerna. På så sätt kunde eleverna sedan berätta fritt om sina böcker utan att läsa upp dem för resten av klassen. Presentationerna blev mycket lyckade och eleverna lyssnade ivrigt på sina klasskamraters berättelser.
Det har varit en mycket intressant, utmanande och lärorik uppgift både för läraren och för eleverna. Slutresultatet var verkligen lyckat så jag ser framemot att få göra liknande arbetsuppgifter med eleverna i framtiden igen.

20 nov. 2011

Skolan nu-bildspelen

Några bilder som eleverna tog till sina "Skolan nu"-fotoprojekt, var så goda! Ett skrivpar hade en bildserie med 5-8 bilder i sitt bildspel - här ett plock från några olika bildspel:

"Vi simmar i simhallen", "Vi har en hussasal", Vi har datorer" och "Vi har en automatisk in- och utringning" 

"Vi har en matsal", Vi har ett skolbibliotek", "Vi har penaler med fina pennor" och "Vi har skolböcker"


När jag såg eleverna jobba med kamera och bildeditering bestämde jag mig för att göra minst ett fotoprojekt till i år.

17 nov. 2011

Våra datoriserade elever

Nu har de allra flesta eleverna blivit färdiga med sina "Skolan nu"-bildspel. Eleverna var otroligt kvicka att lära sig hur man går tillväga då man vill åstadkomma ett bildspel. När jag berömde eleverna för de fina resultaten var det en elev som som ställde mig frågan:
- Varför skulle vi inte vara bra på det här?
- För att ingen av er hade tidigare gjort ett bildspel och det kan ibland ta tid att lära sig nytt, svarade jag.

Jag blev och funderade på elevens fråga. Många tankar väcktes. Det vi lärare kanske ibland glömmer är att det finns en ganska stor klyfta mellan oss och våra elever. Då tänker jag på IKT, internet, datorer, digitala medier osv. Jag vågar påstå att ingen behörig lärare som nu jobbar i våra skolor är helt uppvuxen med datorer - vi har invandrat i datorvärlden. Våra elever däremot, ända upp till gymnasiet, är födda och uppvuxna i datorvärlden. För dem är datorer inget främmande. Således: varför skulle eleverna inte vara bra på det här?

Eleverna klarar av, så där rent tekniskt, mycket mer än vi tror. Bara vi lite visar dem på vägen.

8 nov. 2011

Teknikens underbara värld

En del dagar önskar jag att jag inte hade tagit steget in i den skapande världen. Att jag med gott samvete kunde be eleverna ta fram samma läromedel lektion efter annan. Att vi tillsammans kunde lösa de enkla problem som uppstår då en bokstav är fel ihopbunden med en annan. Att vi med hjälp av de läromedel som använts i flera år skulle se att vi går framåt varje dag på ett mera konkret sätt, med hjälp av ifyllda sidor.

Istället får jag en allergisk reaktion över att datorerna inte följer min önskan: "Snälla dator, visa mej den rätta ikonen för att få en ny tom sida". Att använda ett program man inte är van vid skapar ibland många frågor.

Istället får jag fundera över hur en halv klass kommer fram till att de små djuren MÅSTE prova på att flyga högt upp i luften i samband med fotografering utomhus.

Istället får jag se en hel klass engagerat ta itu med sina uppgifter. Planering, diskussion, skratt och gräl leder till fina reslultat och god gemenskap.

Istället får jag se fram emot nästa utmaning tillsammans med eleverna, när vi tar oss mot målet: bildspel och texter, reflektion över skolan förr och nu.

Då känns det inte svårt att stanna kvar i den skapande världen, att jobba tillsammans med eleverna mot ett kreativt resultat. Skapat av eleverna.

5 nov. 2011

Skolan nu

Bakom oss har vi den andra veckan av temat "Skolan förr och nu". Eleverna har ivrigt bekantat sig med veckans nya, gamla ord och försökt använda dem i olika sammanhang under veckans lopp. Undrar om man borde fortsätta med att introducera ett nytt ord varje dag även efter att vi avslutat detta tema?

Veckans nya, gamla ord

Nu har eleverna kommit igång med fotoprojektet "Skolan nu". Fröknarna insåg att uppgiften är väldigt krävande eftersom projektet består av många olika delmoment:

- Vi började med att eleverna fick lära sig om skolan förr. Det behövdes för att kunna jämföra den tidens skola med skolan vi har anno 2011.

- Sedan skulle eleverna i par bestämma vad de vill berätta om sin skolvardag till "Lisa", 8 år, som gick i skola på 1940-talet. De valde ut 6-8 saker de vill berätta om dagens skola.

- Skrivparen planerar sina fotoprojekt och skissar upp dem. Vilka är de största skillnaderna mellan skolan då och nu?

Projektplanering

- Följande steg var att fundera hur man kan få in tanken i ett fotografi. En del av idéerna är lättare att fotografera (t .ex. matsalen), andra svårare (t.ex. varmvatten ur kranen). Tanken var att skogsvarelserna och/eller svamparna som eleverna gjort i småslöjden skulle få finnas med på bild och berätta om skolan idag.


- Sedan kommer man till det rent praktiska fotograferandet. Hur få bilden så bra som möjligt? Vilken bakgrund väljer vi? Hur placerar vi våra skogsväsen/svampar in i miljön vi vill fotografera?

- När alla knäppt sina foton sparas bilderna på datorerna. Sedan redigerar eleverna sina bilder och plockar in dem i ett bildspel. De skriver bildtexter till bildspelet.

- Till sist presenterar de sina fotoprojekt muntligt, med hjälp av dator och videoprojektor, för varandra.

Som sagt är uppgiften krävande, men vi tror fullt och fast på att eleverna kommer att lyckas!



1 nov. 2011

Skolan förr -> skolan nu

När vi nu i en dryg vecka jobbat med temat "Skolan förr" var det dags att kolla vad eleverna hittills lärt sig. I smågrupper skulle de diskutera och skriva ner sina tankar. Eleverna kunde berätta att:

- de lärt sig "nya, gamla ord"
- det inte fanns datorer förr i tiden
- man tidigare måste ha sin egen matsäck med till skolan
- man ställde upp i raka led innan man gick in
- man hade bara en blyertspenna och ett suddgummi (inte en penal)
- man steg upp när man svarade
- det serverades soppa och gröt i skolan
- det användes annorlunda straffmetoder: skamvrån/knuten, slå på fingrarna med pekpinne, dra med en nyckel under hakan
- de allra flesta gick till skolan, även de som hade lång väg
- kläderna var annorlunda: flickorna hade förkläde, klänning/kjol, pojkarna hade byxor och skjorta
- skrivstilen var annorlunda

En del av rekvisitan

Stilleben, rita med kol, skriva av riktigt gammal text

Nu, när eleverna vet en hel del om skolan förr, kommer vi att börja fundera mera kring hurdan skolan  är idag i jämförelse till hur den var tidigare.